Lámpavas


Arold Péter

Szarvas Koppány Bendegúz Facebook bejegyzése nem tartozott a szerencsés mondatok közé.

„Megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.”

Aki csak egy kicsit jártas a történelemben, pontosan tudja mit jelent, ha valaki lámpavasat emleget. Mára már a szó jelentése szinte belesimult a közbeszédbe, de továbbra is arra használják, ha valaki egy más valaki szerint azt érdemelné ami egy lámpavason fejeződik be. Akasztást. Hogy  ne menjek messzire vissza  a magyar  történelemben, az 56-os események tele vannak lámpavasas esetekkel, és nem  baloldali, egyesek szerint kommunista emberek akasztottak lámpavasakra. Persze hozzá kel tennem, csináltak ők más egyebeket ellenségükkel, de nem venném őket egy kalap alá, mint most mélyen tisztelt kollégáim Bendegúz felelőtlen mondatáért.

Persze lehet vehemensen tiltakozni a kormánypártnak és énmagam is úgy gondolom hogy a politikai közbeszédben nincs helye egy ilyen kifejezésnek, mint ahogy a kötélnek sem.

„Sokan vannak ma Magyarországon, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek és sikereinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találtak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat. Ezzel nagy szolgálatot tennének, mert nélkülük könnyebben és hamarabb tudnánk megoldani a feladatainkat.” 

Nem hiszem, hogy a közélettel egy kicsit is foglalkozó polgártársam ne tudná, hogy a fenti mondat kitől vált „népszerűvé”.

El lehet gondolkodni azon, hogy az öngyilkosságra való felszólítás, vagy a lámpavas mögöttes tartalma a veszélyesebb, de, hogy egyik sem helyén való a politikai kultúrában, az biztos.

De lehetne még  előcitálni ennél mélyebb értelmezésű megnyilatkozásokat a jobb oldal részéről, hogy Bayer Bádog Zsoltot ki ne hagyjuk.

„Magyarországon él 2,8 millió tisztességes ember, akik a Fideszre szavaztak. A többi rohadt állat nyugodtan takarodhat a francba, még beléjük is rúgok kifelé menet, hogy minél messzebbre repüljenek. Szóval takarodó van picinyeim, ez már a mi országunk.”

Bár a Bádogember nem politikus, de közéleti ember, az 5-ös számú Fidesz párttag könyv büszke tulajdonosa, ő rá is ráférne egy kis modor pallérozás.

Hogy miért is írtam meg ezt a néhány sort? Talán azért, mert nem nagyon kellene a jobb oldalnak annyira felháborodni, ha ilyet hall, vagy olvas. A szent élettől azon a térfélen  is némelyikük elég távol áll. És én nem veszem őket egy kalap alá.