Pikó kontra Kocsis. Hol a pénz?


Arold Péter

„Elkótyavetyélte” Józsefváros támogatását Pikó András, a kerület „álcivil” polgármestere – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a VIII. kerület országgyűlési képviselője szerdán az MTI-hez is eljuttatott videonyilatkozatában.

Pikó cáfol és lemondásra szólította fel a kerület volt polgármesterét.

Ugyanezt a Hír TV-ben és az ATV-ben is elmondta a Fidesz frakcióvezetője, tehát rögzíthetjük, hogy fontos kérdésről van szó a korábbi VIII. kerületi polgármester szerint írta a 24.hu, majd így folytatta a portál

A kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a budapesti VIII. kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Az elvont támogatás a következő fejlesztéseket érinti:

  • 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés,
  • 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése,
  • 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése,
  • 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések,
  • 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések.

A támogatás megvonását Kocsis a jelenlegi polgármester nyakába akarja varrni, jelezve, hogy Pikó nem is igényelte ezt a keretet.

„Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a VIII. kerület sem hívta le a támogatásokat sem februárban, sem márciusban. Azaz azzal indokolta az elvonást, hogy a fejlesztéseknek nem fogtak neki az év első három hónapjában.”

Pikó szerint Kocsis nem mond igazat és ezt egy dokumentummal támassza alá, ami szerinte  azt bizonyítja, hogy már januárban igényelték a pénzt, ellenben Kocsis Máté kijelentésével.

A dokumentum, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat 2020. január 27-én levélben jelzi az igényét a támogatásra.

Mindenki sejtette, hogy  ellenzéki győzelem esetén, minden ellenzéki vezetésű kerület nehéz helyzetbe fog kerülni, hiszen az önkormányzati támogatások megvonását előre érzékeltették.

Az ellenzék, a kormány és egyenesen Orbán részéről megtorlást vél felfedezni, mintegy revansot véve az októberi budapesti vereségért és az ellenzék már a Budapestnek ígért 50 milliárd forintot is veszni látják annak ellenére, hogy a kormány az első 10 milliárdot már februárban átutalta, írta meg az átutalás tényét akkor a magyarnarancs.hu, amiből  8,4 milliárdot kapnak a kerületek, és 2 milliárdot Budapest. Karácsony Gergely azt ígéte, megszünteti a képalkotó diagnosztikai várólistákat, azaz pótolják a rendszerből hiányzó CT-és MR-gépeket.