Strandot kaphat Józsefváros


Arold Péter

Amióta 2005-ben kifutott az utolsó vonat a Józsefvárosi pályaudvarról – az elsőt 1867-ben indították el -, a Kerepesi temető és az egykori Ganz-Mávag gyártelep közé beszorult, mintegy három hektáros terület mindig befektetőkre várt. (A telek szomszédságában álló, sok-sok vihart megélt, de megnyílni továbbra sem tudó Sorsok Háza aligha elégíti ki a jogos fejlesztési várakozásokat.)

 

Kocsis Máté a kerület akkori polgármester álmai között ott szerepelt egy Szabadidő és Sport Centrum, 4 milliárd forintos beruházással, de annak megvalósítása váratott magára, mostanáig. Pontosabba idén július közepéig, amikor a nagyszabású elképzelés egy részét támogatandó, a kormány úgy döntött, hogy egy tízmedencés strand- és gyógyfürdő beruházásának előkészítésének támogatására 200 millió forintot biztosít. (Mennyi is a különbség 4 és 2000 milliárd között?) A nepszava.hu értesülései szerint ez a hatalmas összeg tetemes részét a kútfúrás vinné el.
Összesen 5800 négyzetméter épület épülne meg 5800 négyzetméteren, körülbelül 10 medencével. A fürdő befogadóképességét mindössze 450 fősre tervezik, 200 állásos gépkocsi- és 200 állásos kerékpárparkolóval. S mivel Budapest a hévizek fővárosa, nem csoda, hogy a kiszemelt terület alatt 1300-1400 méter mélységben 70-72 fokos hőmérsékletű víz találtak, melynek összetétele megegyezik a Széchenyi és a Paskál fürdő alatt lévő forrásokéval. Teljesen új fürdő az 1980-as évek vége óta nem épült Budapesten, az utolsó a zuglói Paskál volt. Józsefvárosban most még csak pár látványterv készült el a tervezett strandfürdőről.

Címlapfotó: Népszava Lakatos Gábor


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük