Új közösségi kert nyílik Józsefvárosban


A Józsefvárosi Önkormányzat új közösségi kertet hoz létre a Kőris utca és a Kálvária utca sarkán, ahol 40 parcella keresi új gazdáját.

Ha szeretne jelentkezni ágyásgazdának, írjon az kozossegikertek@kek.org.hu címre.

“Termelj saját zöldséget, és gyümölcsöt a városban!”

Ezzel a felhívással keres kertészeket a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) az új közösségi kertbe, amely a Kőris utca és a Kálvária utca sarkán lévő foghíjtelken épül meg. A kivitelezés várhatóan a július 24-i héten kezdődik meg, és még idén be is fejeződik. 40 darab szabadföldi parcellát alakítanak ki, valamint 4 darab magaságyást is. Utóbbiakat józsefvárosi iskolák számára szeretnénk felajánlani, hogy itt tanuljanak meg kertészkedni a gyerekek. A kertben ezen kívül új fákat is telepítünk, valamint évelőágyásokat is kialakítunk. Ezen kívül egy közösségi komposztáló, több piknikasztal és egy szerszámtároló is helyet kap majd a kertben.

A Magdolna–Orczy negyed szociális városrehabilitációs program keretében a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából, a KÉK programokat is szerveznek még idén kertbe. Valamint az ő feladatuk, hogy kertészeket toborozzanak a kertbe. A cél az, hogy az új kertészek többsége környékbeli lakos legyen. Lesz egy félig fedett közösségi tér is, ahol akár főzni is lehet majd a kertből szedett friss alapanyagokból. A tavalyi vagyongazdálkodási terv szerint a telek hosszútávon zöld felületként funkcionál, így a közösségi kert jövője is biztosított.

A közeli Kálvária térre pedig új játszóeszközök kerülnek ki. Lesz egy mini focipálya, valamint egy teqball asztal is. A kutyafuttatóban pedig új ivókútat helyezünk ki. 

A kert kialakítása, a közösségi programok szervezése, és a játszóeszközök beszerzése a VEKOP-6.2.1-15-2016.-00013 azonosító számú városrehabilitációs program részeként valósul meg. 



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük