Elkezdődött az Orczy tér felújítási munkálatainak tervezése


Budapest Főváros Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a főváros közterületeinek felújítására, a városi terek élhetőségének javítására.

Ennek érdekében kiemelt céljának tekinti a frekventált, fontos városszerkezeti helyzetű, jelentős közlekedési és turisztikai szerepet játszó közterületek korszerűsítését. A VIII. kerület kapuja az Orczy tér, amely a Kőbánya – Belváros sugárirányú és az Orczy út – Fiumei út harántirányú közúti és közösségi közlekedési tengelyek mellett a közösségi közlekedési hálózat fontos átszállási csomópontja. A tér különböző igényekből adódó szerepeit, valamint az egyes közlekedési ágak közötti kapcsolatrendszer megteremtését azonban csak korlátozottan, a kornak nem megfelelő színvonalon tudja teljesíteni, így felújítása halaszthatatlan.

Józsefvárosban az utóbbi évtized folyamatos tudatos városfejlesztési munkájának eredményeként megújult a II. János Pál Pápa tér, a Teleki tér, elindult a Corvin negyed és a Magdolna negyed rehabilitációja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának megépítésével az Orczy negyed fejlesztése kapott új lendületet. A Józsefvárosi Önkormányzat vezetése kiemelt célként kezeli, hogy folytassa az Orczy negyed városrész újjáépítését.

 

Fotó: Arold Péter fovarosunk.info

A fejlesztés I. ütemeként 2018 őszétől 2019 tavaszáig a BKV Zrt. kivitelezésében megújul a rendkívül rossz műszaki állapotú villamospálya a Népszínház utca Dobozi utcai csomópontjától a Fiumei úton az Orczy téri csomópontig és megtörténik a Magdolna utcai és az Orczy téri villamos megállóhelyek akadálymentességi követelményeknek megfelelő átépítése is. A villamospálya felújítását követően a Fővárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi Önkormányzat beruházásban a Magdolna és a Dobozi utca útfelújítása is megtörténik.

Az előkészítésére vonatkozó tervezői szerződést 2018. november 7-én aláírták, a tér felújításának kivitelezése várhatóan 2019 őszén indul.

A fejlesztés célja egy új arculatú, a mainál sokkal jobban használható tér létrehozása, amely egyben erősíti a közösségi közlekedés, a fenntartható közlekedési módok (gyalogos, kerékpáros) szerepét a térségben, illetve hozzájárul a környező fejlesztendő területek (pl. Józsefvárosi pályaudvar területe) közlekedési kiszolgálásához.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük