Elkezdődött az Orczy tér felújítási munkálatainak tervezése

Budapest Főváros Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a főváros közterületeinek felújítására, a városi terek élhetőségének javítására. Ennek érdekében kiemelt céljának tekinti a frekventált, fontos városszerkezeti helyzetű, jelentős közlekedési és turisztikai szerepet játszó közterületek korszerűsítését. A VIII. kerület kapuja az Orczy tér, amely a Kőbánya – Belváros sugárirányú és az Orczy út – Fiumei út harántirányú közúti és közösségi közlekedési tengelyek mellett a közösségi közlekedési hálózat fontos átszállási csomópontja. A tér különböző igényekből adódó szerepeit, valamint az egyes közlekedési ágak közötti kapcsolatrendszer megteremtését azonban csak korlátozottan, a kornak nem megfelelő színvonalon tudja teljesíteni, így felújítása halaszthatatlan.

Józsefvárosban az utóbbi évtized folyamatos tudatos városfejlesztési munkájának eredményeként megújult a II. János Pál Pápa tér, a Teleki tér, elindult a Corvin negyed és a Magdolna negyed rehabilitációja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának megépítésével az Orczy negyed fejlesztése kapott új lendületet. A Józsefvárosi Önkormányzat vezetése kiemelt célként kezeli, hogy folytassa az Orczy negyed városrész újjáépítését.

 

Fotó: Arold Péter fovarosunk.info

A fejlesztés I. ütemeként 2018 őszétől 2019 tavaszáig a BKV Zrt. kivitelezésében megújul a rendkívül rossz műszaki állapotú villamospálya a Népszínház utca Dobozi utcai csomópontjától a Fiumei úton az Orczy téri csomópontig és megtörténik a Magdolna utcai és az Orczy téri villamos megállóhelyek akadálymentességi követelményeknek megfelelő átépítése is. A villamospálya felújítását követően a Fővárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi Önkormányzat beruházásban a Magdolna és a Dobozi utca útfelújítása is megtörténik.

Az előkészítésére vonatkozó tervezői szerződést 2018. november 7-én aláírták, a tér felújításának kivitelezése várhatóan 2019 őszén indul.

A fejlesztés célja egy új arculatú, a mainál sokkal jobban használható tér létrehozása, amely egyben erősíti a közösségi közlekedés, a fenntartható közlekedési módok (gyalogos, kerékpáros) szerepét a térségben, illetve hozzájárul a környező fejlesztendő területek (pl. Józsefvárosi pályaudvar területe) közlekedési kiszolgálásához.

Ha tetszett ossza meg másokkal is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Facebook Comments

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés