Az Önkormányzat a honlapján reagált az őket ért vádra


A VIII. kerületi önkormányzat megkeresésünk után saját hivatalos oldalukon is tájékoztatást adtak a hivatalból elbocsátott munkaerővel kapcsolatban.

A reagálásukat most változatlan formában közöljük.

„Az elmúlt héten nagy visszhangot váltott ki egy a Hír Tv-től elindult, csúsztatásokat tartalmazó riport egy állítólag „kirúgott” önkormányzati munkavállalóról. Ezzel kapcsolatban dezinformáció összefüggést láttatni a túlóratörvény alkalmazásának elvetését tartalmazó önkormányzati rendelet és az elbocsátás között. Valójában a riportban elhallgatták, hogy a munkavállaló munkaviszonya a próbaideje alatt szűnt meg, és arra az intézményre, amelynél dolgozott, nem vonatkozik a túlóratörvény alkalmazásának tilalma.

A riportban szereplő személy a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője volt, munkáltatója a jegyző. A közszolgálati tisztviselőkről  szóló 2011.évi CXCIX. tv 176. §(1)  szerint „A munkáltató köteles a  kormánytisztviselőt tájékoztatni személyes adatainak kezeléséről. A munkáltató a kormánytisztviselőre vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben vagy a kormánytisztviselő hozzájárulásával közölhet.” Így a jegyző és az önkormányzat képviselője sem jogosult egy  közszolgálati jogviszonyról információt kiadni.  A Józsefvárosi Képviselő Testület által 160/2019. (XI.28.) sz. rendeletben foglaltak szerint az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságoknál „a munkáltatói jogkör gyakorlója a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során ne kössön olyan megállapodást, amely alapján a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén az évi 300 óra rendkívüli munkaidő „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel túlléphető, valamint tizenkét hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne határozzon meg.”Ez a túlóratörvény alkalmazásának tilalma a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.- re és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-re vonatkozik. Megjegyezzük, hogy főszabály szerint próbaidő alatt a jogviszonyt indoklás nélkül mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről meg lehet szüntetni. „


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük