Egy kis múlt az MTK történetéből

Az 1956-os forradalom után a december 10-i közgyűlésen a Textiles, Bástya, Vörös Lobogó klubnevek után visszavette nevét az MTK.

Talán sohasem derül ki, hogy tudatos volt, vagy csak véletlen egybeesés, hogy az MTK 1956. december 10-én, legendás klubelnöke, Brüll Alfréd születésének 80. évfordulóján kapta vissza eredeti nevét!

1950-ben szakszervezeti bázist „kapott” a II. világháború után gyorsan újjá alakult MTK. A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének csapata lettünk. Az 1950. február 26-án tartott közgyűlés a nevétől is megfosztotta az MTK-t, Budapesti Textiles SE néven működött tovább az egyesület. De a vesszőfutás ezzel még nem ért véget!

Egy 1948-ban kelt rendelettel a belügyminiszter kötelezővé tette a rendőr-egyesületi tagozatok létrehozását. Ekkortól alakultak meg a fegyveres testületek egyesületei: a Honvéd (a Honvédelmi Minisztérium és a hadsereg csapata), a Dózsa (a Belügyminisztérium és a rendőrség csapata), melyeket 1951. február 23-án az Államvédelmi Hatóság egyesülete, a Bástya SE megalakulása követett.

Nem elég, hogy a közutálatnak örvendő ÁVH csapata lett a korábbi MTK, legkiválóbb sportolóiból ÁVH-s tisztek lettek, ráadásul még a csapat kék-fehér színét is megváltoztatták, a  Budapesti Bástya színe piros-fehér lett. Érdekesség, hogy a piros-fehér egyesület címere – a benne lévő vörös csillagtól eltekintve – kék-fehér volt. A Bástya a korábban jól működő szakosztályok egy részére nem tartott igényt, ezek a textilipar más egyesületeihez (Goldberger, Magyar Posztó, Magyar Pamut) kerültek.

Az MTK mindössze két évig szerepelt Bástya néven, ugyanis 1953-ban az ÁVH-t a Belügyminisztérium alá rendelték. A BM-nek már volt csapata, az akkor Budapesti Dózsa néven működő Újpest. Így az „MTK” feleslegessé vált! „Visszapasszolták” a textiliparhoz. Formálisan ez azt jelentette, hogy 1953. augusztus 25-én a Bástya megszűnt, pontosabban beolvadt a Budapesti Vörös Lobogóba.

Az MTK sportolói és szurkolói is örömmel fogadták az ÁVÓ-tól való „megszabadulást”, és persze a klub színeinek visszaszerzését! Mert a Vörös Lobogó névre keresztelt csapat újra a kék-fehér mezt, lobogót használhatta.

Az igazi örömünnepre azonban még egy kicsit várni kellett! 1956. december 10-én a híres Bajza utca klubházban összeült közgyűlés legfontosabb döntésének eredményeképp ismét MTK lett a csapat neve!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük