A Fidesz megint kivonult. Pikó nem demokrata

A józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint Pikó András kerületi polgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) nem demokrata politikus, nem hajlandó elszámolni azokkal a döntésekkel, amelyeket egymaga hozott meg a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt.

 Vörös Tamás, miután a Fidesz-KDNP frakció képviselői kivonultak a józsefvárosi képviselő-testület szerdai üléséről, arról beszélt újságírók előtt, hogy Pikó András polgármesterként a testületet saját politikai hecckampányának részévé züllesztette, és nem hajlandó elszámolni azokkal a döntésekkel, amelyeket egymaga hozott meg.


    Ezen döntések között szerepel 1,4 milliárd forint értékű ingatlan eladása, a lakók megkérdezése nélkül tervezett drogközpont telepítésének kérdése, mintegy száz ingatlantól megvont támogatás, valamint az, hogy nem sikerült befejezni Józsefváros káptalanfüredi gyermeküdülőjét, és a strand területét Pikó András odaadta egy vitorlásklubnak – mondta a politikus.
    Vörös Tamás szerint az a döntéshozatali kultúra, amelyet Pikó András képvisel, nem méltó egy 21. századi demokráciához. Kijelentette, Pikó András „nem demokrata politikus”, el akarta „sunnyogni” azt a több mint 730 döntést, amelyet egymaga hozott meg a képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva. A polgármester nem hajlandó elszámolni a testületnek, valószínűleg nem tud válaszolni arra, hogy mi indokolta a kerület legértékesebb ingatlanjainak eladását – mondta Vörös Tamás. Hozzátette: a veszélyhelyzet utolsó napján Pikó András még csaknem száz döntést hozott meg, köztük ingatlanok eladásáról is döntött.


    Közölte, nem tudnak részt venni a képviselőt-testület ülésén Pikó András antidemokratikus vezetése miatt, ugyanis a testület előtt szereplő napirendek megtárgyalást meg kellett volna előznie a tételes elszámolásnak, hiszen erre épülne a többi előterjesztés.
    A józsefvárosi képviselő-testület idei első rendes ülésén elsőként Pikó András az elmúlt nyolc hónapos időszakról beszélve egyebek mellett elmondta, hogy Józsefvárosban 3700 ember fertőződött meg koronavírussal, és 114 haltak meg a betegségben.


    Pikó András azt közölte, a veszélyhelyzet idején valamennyi döntése teljesen transzparens módon felkerült az önkormányzat honlapjára, a döntések előtt a frakcióknak megküldték a javaslatokat, valamint több fontos ügyben online egyeztető fórumokat tartottak.

    Vörös Tamás ezután ügyrendi javaslatot tett arra, hogy a 11. napirendi pontként szereplő, a veszélyhelyzet idején meghozott polgármesteri döntések végrehajtásáról, az előző ülés óta tett fontosabb intézkedésekről, a jelentősebb eseményekről szóló polgármesteri tájékoztatót tárgyalják először, bocsássák szavazásra, és a polgármesteri döntéseket a képviselő-testület hagyja jóvá.


    A testület az erre vonatkozó ügyrendi javaslatokat elutasította, majd a Fidesz-KDNP frakció képviselői kivonultak az ülésteremből.

Az Önkormányzat oldala a következőket írta az esetről

Nem akkor és nem úgy számolt volna be a polgármester a veszélyhelyzet alatt hozott egyszemélyi döntéseiról, mint ahogy a Fidesz akarta, ezért utóbbiak kivonultak a pandémia utáni első képviselő-testületi ülésről show-műsort emlegetve, igaz, nem a saját, hanem a polgármester produkcióját minősítve ezzel.

De a Fidesz szerint inkább a saját show-műsorát csinálja Pikó András. Miután leszavazta a többség a fideszes javaslatot, Vörös Tamás fideszes frakcióvezető Pikó András stílusát áldemokratikusnak, minden normát felrúgónak és arrogánsnak nevezte, és bejelentette, kivonulnak az ülésről.

Kép: Józsefvárosi Önkormányzat


Véleményezd!