A Somogyi Béla utca tervei megújultak


A Somogyi Béla utca tervei megújultak, több gyalogosfelület, több zöldfelület, több fa és több teraszhely lesz az utcában. A BKK lebonyolításában zajló kivitelezést a Józsefvárosi Önkormányzat finanszírozza.

A közterület a következő hónapokban megújul, a munkálatok már 2022 tavaszán elkezdődnek és elsősorban a nyáron zajlanak majd.

A Somogyi Béla utca teljes Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér közötti szakaszának felújításához szükséges pénzügyi fedezetet bruttó 220 millió forint, amit a Józsefvárosi  Önkormányzat biztosít. A korábbi tervek felülvizsgálatra kerültek, az új terv illeszkedik a kerületi stratégiai dokumentumok (Településfejlesztési Koncepció, Integrált Településfejlesztési Stratégia, Klímavédelmi Intézkedési Terv, Klímastratégia) irányelveibe, különös tekintettel a zöldhálózat fejlesztésére, a többszintű zöldsávra és a biológiai sokféleségre.. Így az utca jelentősen zöldebbé, élhetőbbé válik majd.

Az utca jövőjének főbb elemei:

– a Blaha Lujza tér torkolata csak gyalogosok részére nyitott területté válik,

– kiszélesedik és várakozótérré válik a Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtti rész,

– a járdák kiszélesednek, új kitelepülési lehetőségek lesznek az utcai helyiségek előtt,

– 350 m2-nyi növényágyás létesül és várhatóan több, mint 30 új fát ültetünk, természetesen a meglévők védelme mellett.

A forgalmi rend egyirányúvá válik a Stáhly utca felé, az úttest pedig a járda szintjébe kerül. A Stáhly utca kétirányú marad a Márkus Emília és Somogyi Béla utcák között.

A közúti vonalvezetés is a biztonságosabb közlekedést segíti. A parkolóhelyek száma több, mint 50 marad és kb. 30-cal csökken a mostani állapothoz képest beleértve a Blaha Lujza tér torkolatát is.

A szélesebb járdák, több zöld, több terasz, biztonságosabb közlekedés és mikromobilitás egy életteli utcahasználatnak adnak lehetőséget.

A terv erről a linkről érhető el >>>

Az útépítési kivitelezés várhatóan 2022. májusa és szeptembere között zajlik, ám az előkészítő munkák már áprilisban megkezdődhetnek. A munkálatok nehézséget fognak okozni az itt élőknek, de ezt igyekszünk a lehető legjobban csökkenteni.  A felújítás alatt májustól az utca teljes hosszában le lesz zárva a gépkocsi-forgalom elől, a gyalogos forgalmat természetesen folyamatosan biztosítani fogja a kivitelező. Az építkezés idején az utcaszakasz két végén egy-egy jelentős kiterjedésű rakodóhely kerül kialakításra, hogy az üzletek, szolgáltatók és intézmények működése fenntartható maradjon. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont és annak parkolószintjei is zavartalanul üzemelnek. A kivitelezéssel járó kényelmetlenségek alatt kérjük türelmüket és megértésüket.

A tervekkel és a kivitelezéssel kapcsolatban a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodájának munkatársai folyamatosan keresnek minden érintett kereskedőt, szolgáltatót, intézményt. A terveket és kivitelezés részleteit április 20-án lakossági fórum keretében mutatja be az Önkormányzat a H13-ban (Horánszky utca 13.) 18 órától. Az építkezés folyamatáról folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

A kivitelezésről bővebb információt a BKK-tól kérhetnek és az esetleges panaszokkal is a lebonyolító BKK-t kereshetik az info@bkk.hu email címen. Az utca jövőjével és a bútorigényekkel kapcsolatban a Józsefvárosi Önkormányzatnál várjuk észrevételeiket a somogyibelautca@jozsefvaros.hu email címen.

A Somogyi Béla utcával párhuzamosan a tervek szerint halad a Blaha Lujza tér kivitelezése, ami 2022 őszére fejeződik be és magánberuházásban a Corvin Áruház felújítása is, ami várhatóan 2023 tavaszán ér véget.