Mi történt az elmúlt egy évben


Továbbra is egy olyan otthonos, szolidáris és közös kerületet szeretnénk teremteni, ahol Minden döntés és minden rendelkezésre álló forint a kerület lakóit szolgálja.

Hirdetés

Lakások és családi házak kártevő mentesítése, fertőtlenítése Józsefvárosban is

Tisztelt józsefvárosi polgár!

Egy éve a helyi választópolgároktól megtisztelő felhatalmazást kaptam arra, hogy szeretett kerületemet polgármesterként szolgálhassam, a munkatársaimmal és a Közösen Józsefvárosért frakció képviselőivel együtt. Ezért most lehetőségünk és kötelességünk beszámolni az elmúlt egy év legfontosabb intézkedéseiről, eredményeiről, valamint arról, hogy milyen főbb események határozták meg a kerületünk helyzetét.

Tudom, hogy az ember a jót természetesnek veszi, és elsősorban a gondokra, bajokra figyel. Bajból pedig jutott nekünk bőven az elmúlt egy év nagy részét kitevő koronavírus-járvány következtében. Ám a válság ellenére is sok jó lépés és pozitív változás történt Józsefvárosban.

Sikeres volt az eddigi járványkezelés, sok rászorulónak érdemi segítséget nyújtottunk. Erős közösséget alkottunk a válságban. Igazságosabbá tettük a szociális rendszerünket. Folytattuk a fejlesztéseket. Új, megszépült közterületeket adtunk át. A kerület több pontján új kerékpársávok készültek. Részvételi programunk révén elindítottuk az itt élők bevonását a döntésekbe. Egyik legfőbb ígéretünknek megfelelően megkezdtük a közösségnek kárt okozó korrupt gyakorlatok rendszerének lebontását.

Büszke vagyok arra, hogy a fővárosban szinte egyedülálló módon havi 40 ezer forintos bérpótlékot biztosítunk az óvodapedagógusoknak és pályázati forrásból százmillió forint uniós támogatást nyertünk az óvodai fejlesztésre és a szegregáció csökkentésére, ezzel is segítve a kerület megtartó erejét és intézményeink fejlődését.

Természetesen vannak elmaradásaink is. Amikor 2019. november 7-én megalakult az új önkormányzati képviselő-testület, a polgármesteri program meghirdetésekor azt mondtam: „érhetnek bennünket meglepetések, szoríthatnak bennünket nem várt gazdasági feltételek, lehetséges, hogy a megvalósításban mi magunk is hibázunk, de a választóink elé állunk majd és őszintén elmondjuk, ha valamely ígéretünk nem úgy teljesül, ahogy azt a hivatalon kívül megterveztük.” Nem titkoljuk, hogy több területen nem tudunk úgy vagy olyan gyorsan haladni a programunk megvalósításában, ahogy szeretnénk, a járvány hatásai miatt sok tervünket el kellett halasztani, a kormány által indokolatlanul elvont költségvetési források miatt lassabban haladnak egyes, a kerületet érintő fejlesztések, az önkormányzati lakásfelújtás és a lakáspályázatok kiírása.

Mindig nyíltan beszéltünk az eltelt év során arról is, hogy nem tudunk évtizedes problémákat egy év alatt megoldani. A programunk öt évre szól, és biztosak vagyunk abban, hogy a ciklus végére, közösen megvalósítjuk a legfőbb céljainkat.

Kerületünk igazi értéke mi magunk vagyunk: az itt élő emberek, a közösségünk. Továbbra is egy olyan otthonos, szolidáris és közös kerületet szeretnénk teremteni, ahol minden döntés és minden rendelkezésre álló forint a kerület lakóit szolgálja.

Az elmúlt egy évről szóló kiadványunkat közvetlenül itt elérheti.

Pikó András

Józsefváros polgármestere