Blaha Lujza tér – mocsok, bűz és kötözködők csomópontja


Arold Péter

A „Nemzet Csalogánya” foroghat a sírjában, hogy a róla elnevezett tér 2021-ben milyen állapotba került, nem beszélve az aluljáróban ténfergő drogosokról, kéregetőkról és az odacsinálok ahol éppen vagyoktól.

Elkezdődötek a tér rekonstrukciós munkálatai, ezzel egy kicsit felborítva a környéken napi szinten dolog nélkül ténfergők életét, de nem annyira, hogy a jelenlétük elfogadható lenne. Hozzáteszem: semmi sem elfogadható, ami az emberi életkörülményeket rongálja.

Munkába, vagy a dolgukra igyekvő emberek nap mint nap találkoznak azzal az undorral, ami a tér környékét belengi. Maga a tér, már a 80-as években is előszeretettel látogatott helye volt a tarhálósoknak akik csak egy „bélást” (két forint) szerettek volna kunyerálni az aluljáróban áthaladóktól.

Hirdetés

A helyzet sokak szerint az elmúlt néhány évben rengeteget romlott. A Hős utcából kipenderített drogfüggők kedvenc tere lett. A 4-6-os villamoson utazni egyenesen felér egy kalandtúrával, kihagyva belőle a kaland kellemes részét.

Már-már ott tartunk, hogy a tér közelében rendszeresen közlekedő utazóknál nem árt, ha engedéllyel tartott önvédelmi valamivel a zsebükben utazzanak, hogy saját létüket biztonságban tudják. Sokuk inkább elkerülik a Blaha Lujza teret, hogy az esti szolgálatuk után haza felé menet ne a jobbra-balra való tekintgetésből álljon az életük.

Az Index is cikkezett a helyzetről, csak úgy, mint a napokban nagyobb rendőri felügyelet kapó Örs vezér tere és környékén zajló helyzetről. Szerencsére ott konszolidálódott a kép.

Budapest valami okból kifolyólag egyes kerületeiben megnőtt a zsiványok száma, esténként arra közlekedni veszélyes feladat.

Aggasztó hírek érkeznek Újpalota belső lakótelepi részeiről is, a kerület Facebook csoportjaiban rendszeresen kerülnek fel aggódó írások és képek. Információk keringenek arról, hogy a belső kerületekből kizsuppolt lakók ott kaptak elhelyezést.

A Budapest Rendőr-főkapitányság igéretet tett, hogy nagyobb rendőri felügyelet alá helyezik a veszélyesebb területeket, aminek érdekében meg is tették az első lépéseket. Újpalót panelnegyede is sűrűbb rendőri járőrözést kapott.

A megerősített rendőri jelenlétben az olvasói levelek is komoly szerepet játszottak, ezt az információt korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság is megerősítette az Indexnek.

Budapest csodaszép város. Jó lenne, ha biztonság a szempontjából is élhető lenne. Néhány kedves fotó a kerület ferekventátabb és élhetőbb területeiről. Miért nem lehet mindenütt így?

Fotó: APEV

Vélemény?