nem adom fel kávézó

Öt éves a Nem adom fel kávézó


Öt éve nyitotta meg a kapuit Budapest első, fogyatékkal élők által megálmodott, és üzemeltetett étterme és kávézója a Magdolna utcában. Olyan hírességek támogatták megjelenésükkel, mint Bereményi Géza, Koncz Zsuzsa, vagy akár Görög Ibolya. E jeles alkalomból a múltról, a jövőről, és tervekről kérdeztük Tunyogi Szilviát a Nem Adom Fel Étterem és Kávézó üzletvezetőjét, valamint Józsa Ágnest, a kávézó menedzserét.

Visszatekintve az elmúlt 5 évre, hogyan értékelitek ezt az időszakot?

Az elmúlt években rengeteg fejlesztésen mentünk keresztül. Öt évvel ezelőtt egy kis süteményes, szendvicsezős közösségi helyként indultunk, mára ott tartunk, hogy napi menüt szolgálunk fel, rendszeresen tartanak nálunk esküvőket, születésnapot, céges rendezvényeket. Az esti programjaink nívós szórakozást nyújtanak a legkülönbözőbb műfajokban, mint könyvbemutatók, filmklubok, vagy akár könnyedebb műfajban a kocsmakvíz.

Hogyan hatott a járványhelyzet a kávézó működésére?

Mint minden vendéglátóhelyet, minket is nagyon rosszul érintett a járványhelyzet. Nem volt könnyű feladat a fogyatékkal élő kollégáknak elmondani azt, hogy szeretett munkahelyükre nem jöhetnek be dolgozni, nem találkozhatnak egymással, megértetni velük a helyzet súlyosságát. A napi kapcsolattartás és online oktatásunk kialakítása segített minket abban, hogy a zárás alatt nem felejtettek el sokat a napi rutinból, és a pszichés állapotuk is stabil maradt. A kiscsoportos online oktatás és a közösségi médiában létrehozott csoportok tették lehetővé, hogy a magányosság, a depresszió ne uralkodjon el rajtuk, sikerült megőriznünk a közösség összetartó erejét.

Nem adom fel kávézó

Mint mindenkinek, nekünk is át kellett állnunk a kiszállításos működésre, ami az addigi napi menünk mellett szükségessé tette, hogy az étlapot a’ la carte irányba is bővítsük. Ma már az összes kiszállítós láncban fellelhetőek vagyunk (Wolt, NetPincér, Bolt food.), ezzel reményeink szerint több emberhez tudunk eljutni.

Decemberben elindítottuk webshopunkat, itt a saját márkás termékek mellett a kollégák által készített termékeket is meg lehet vásárolni.

Milyen a hely ismertsége, fogadtatása, kik járnak, van-e törzsközönség, milyen visszajelzések érkeztek eddig? Programokkal, fellépőkkel kapcsolatban is.

Az ebéd menünél kialakult egy törzsvásárlói kör, akik már napi szinten visszajárnak hozzánk. A változatos esti programunknak köszönhetően sok olyan vendéget köszönthettünk soraink között, akik csak az esemény kapcsán hallottak rólunk, majd egy közelgő családi eseményüket már nálunk tartották meg. 

A környéken lakók is jól fogadták a kávézónkat, többen rendelik tőlünk az ebédjüket, vagy látogatnak el a programjainkra, esetleg ülnek be egy kávéra vagy egy sütire.

A programjainkat minden látogató nagyon igényesnek tartja, sokan meglepődnek, hogy milyen nagy neveket  sikerült meghívnunk.

Milyen terveitek vannak az elkövetkezendő időszakra?

Az elkövetkező időszakban szeretnénk, kávézónk ismertségét növelni, az újranyitás után pedig a törzsközönségünk számát gyarapítani. A járvány miatt megváltozott helyzethez alkalmazkodva hoztunk létre új üzleti formákat (kiszállítás, webshop), ezekben viszont komoly fejlődési potenciált látunk, így a járvány végeztével is megőrizzük ezeket. Szeretnénk minél több saját márkás terméket fejleszteni, és a kollégák kézműves termékeit is folyamatosan elérhetővé tesszük.

Változott-e az évek alatt a személyzet összetétele?

Mint minden munkahelyen itt is vannak cserék. Van három olyan kollégánk, akik a segítségünkkel a nyílt munkaerőpiacon tudták folytatni pályájukat. Ők ugyan távoztak tőlünk, de nagyon örülünk, hogy nem védett munkahelyen is megállják a helyüket, és hasznosítani tudják a nálunk tanultakat. Vannak olyanok is, akik több kihívásra vágyva mentek el máshova dolgozni. Természetesen jöttek új kollégák is, akiknek a betanításában aktívan részt vesznek a régi dolgozók is. Örömmel látjuk, hogy több munkatársunk a nyitás óta velünk dolgozik!

Örülünk, hogy már ötödik éve gazdag színfoltja Budapestnek ez a kávézó és étterem, alkalmazkodva a körülményekhez nem engedi el a dolgozók kezét, sőt fejlesztésekben gondolkodik. Kívánunk sok sikert az elkövetkezendő időszakra is!