Új MOL Bubi gyűjtőállomások és mikromobilitási pontok a VIII. kerületben


5 újgenerációs MOL Bubi gyűjtőállomás telepítése kezdődött el a főváros VIII. kerületében április 11-én, hétfőn. Az új helyszíneken a megszokott dokkolók helyett hagyományos kerékpártámaszok lesznek és a gyűjtőállomások mellett mikromobilitási pontokat is kialakítanak.

A VIII. kerületi Magdolna negyed és az Orczy negyed nagy része eddig sajnos hiányzott a MOL Bubi hálózatából.

Ez nem csupán egy helyi jelentőségű hiány volt, hanem az összhálózatot tekintve is rést képzett a MOL Bubi szolgáltatásában.

Éppen ezért az Önkormányzat kezdeményezésére a BKK és a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai már hosszú ideje dolgoztak a leghiányzóbb hálózati elemek létrejöttén. A közös munka első ütemében a VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával, a Budapesti Közlekedési Központ koordinálásában április 11-én, hétfőn

5 újgenerációs MOL Bubi gyűjtőállomás létesítése kezdődött el az alábbi helyszíneken:

• Teleki tér,

• Mátyás tér,

• Losonci lakótelep (Práter utca–Szigony utca kereszteződés),

• Kálvária tér,

• Bródy Sándor utca–Horánszky utca kereszteződés.

Az 5 új MOL Bubi és mikromobilitási pont létesítése és minél gyorsabb kialakítása érdekében az Önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt a BKK részére.

A telepítési munkák tervezett időtartama előreláthatóan két hét,

így várhatóan már húsvét után birtokba vehetik a kerületi lakosok és a MOL Bubit használó ügyfelek is ezeket a pontokat. A gyűjtőállomások könnyebb, akadálymentes megközelíthetőségét és használatát jelentős kerékpárosbarát forgalomtechnikai beavatkozásokkal biztosítják.

A kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés forgalomtechnikai csomagjában az alábbi helyszíneken készülnek beavatkozások:

Horánszky utca,

Bródy Sándor utca,

Gutenberg tér,

Rákóczi tér,

Lovassy László utca,

Tavaszmező utca,

Bauer Sándor utca,

Teleki tér,

Koszorú utca,

Práter utca,

Tömő utca.

A Bródy Sándor utca Horánszky utca és Gutenberg tér közötti szakaszán az északi, páros oldalon javulnak a gyalogos közlekedés feltételei a járdán.

Összesen 16 autó parkolóhelynyi terület szabadul fel, így az utcában akadálymentesebb, biztonságosabb és kényelmesebb lesz közlekedni gyalog és mikromobilitási eszközökkel is.

A telepítéssel egy időben a Kőfaragó utca–Vas utca kereszteződésben található gyűjtőállomás a Bródy Sándor utca-Horánszky utca kereszteződésbe kerül át, így jobban kiszolgálja a Palotanegyed északi részét.A bővítésnek köszönhetően jelentősen javul a Palota, a Losonci, a Magdolna és az Orczy negyedek megközelíthetősége.

Ezentúl ezek a területek is jobban elérhetővé válnak MOL Bubival a belváros tágabb térségéből, valamint pár percre kerülnek a közelebbi nagyforgalmú közösségi közlekedési megállók is (pl. Astoria, Rákóczi tér, Kálvin tér stb.).

Szintén javulnak a kerületen belüli kapcsolatok is: a lakóövezetekből könnyebben elérhetővé válik a Rákóczi téri vásárcsarnok, a Teleki téri piac, a bevásárlóközpontok, a kereskedelmi és kulturális helyszínek is.

Kerékpárosbarát fejlesztések a fővárosban

Budapest belső városrészeinek kerékpárosbarát fejlesztése szorosan kapcsolódott a MOL Bubi bevezetéséhez.

A budapesti közbringarendszer szolgáltatási területének kialakítása érdekében történt a belváros komplex kerékpárosbarát fejlesztése, amelynek köszönhetően a MOL Bubi szolgáltatási területén a kerékpározás, az autóforgalom és a parkolás egyaránt biztonságosabbá vált.A Budapesti Közlekedési Központ – látva a kerékpárok jelentős kihasználtságát – 2021 végén 360 vadonatúj MOL Bubi biciklivel gyarapította a fővárosi közbringaszolgáltatás flottáját.

A BKK ügyfelei jelenleg 158 helyszínen, többek között fontos közlekedési csomópontokban és közösségi közlekedési megállók közelében vehetik fel és adhatják le a MOL Bubi bicikliket.

A flottában már összesen 1560 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, amelyekkel legfeljebb 10-15 perc alatt bárhová gyorsan el lehet jutni a város belső részein, hosszabb távolságokra pedig a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.

Budapesti Közlekedési Központ, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat