Visszatér a 8ker?


Arold Péter  Hírek VIII. kerület

Az önkormányzati választások után fél évvel indulatos véleménynyilvánításokkal kísérik Pikó polgármester ténykedését a kerületben. Sokan úgy vélik, hogy fél év alatt év több évet fejlődött vissza a városrész, és a lakók attól tartanak, a csövesek újra elárasszák Józsefvárost.

Indulataiknak teret adva létrehoztak egy csoportot, melyben a kerület polgármesterét szidalmazzák, néha segítségül hívva az előző és az azt megelőző polgármesterek Facebook véleményeit a jelenlegi helyzetről.

Tény. A kerület több részén a hajléktalan problémákra a polgármester „Toi-Toi” wc-ket vetett be és az Orczy tér impozáns épületeinek közelében csúfítják a környezetet, sokszor szemtávolságra a közeli ablakoktól. Nem tudom mennyire jó az ötlet, hiszen a berendezések takarítása, illetve cseréje a lenti fotók alapján nem éppen megfelelő. A csoportban további fotók bizonyítják, hogy talán alapja van az aggodalomnak, mert a környező zöldterületeken, egyre több bedrogozott, bepiált „homles” tántorog, fekszik, vagy éppen kéreget, nem éppen illedelmes módon. Mint az ismeretes Pikó András milliárdos összegtől esett el állítólagos hozzá nem értése miatt és Kocsis Tamás a térség országgyűlési képviselője is az ellenzéki polgármesteren köszörüli a nyelvét.

Hirdetés

A kérdés persze megint ugyan az. Pikó valóban nem ért a munkájához, vagy csak a szokásos ellenzéki lejáratás áll a háttérben? Van e hozzáértése, tapasztalata egy városrész irányításában? Nézzük mit ír róla mindenki Wikipediája:

1983-1989 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (JATE BTK) történelem-Kelet-Európa története szakos hallgatója volt. 1988-ban egyik szervezője a tanszabadságért és egyetemi autonómiáért indított szegedi bölcsészkari sztrájknak, majd az országossá váló megmozdulások nyomán megalakuló Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség alapító társelnöke.

1991–1994 között a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójának munkatársa volt. 1994-ben a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdiójának szerkesztő-riportere lett. 1994-1997 között a Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsorának szerkesztőség-vezetője volt. 1997–1999 között a Magyar Televízió főmunkatársa, az Aktuális szerkesztő-műsorvezetője, valamint a Zóna magazin felelős szerkesztője volt. 1999-ben a Szabadság tér című reggeli politikai magazin főszerkesztője volt. 2000–2001 között a 168 Óra rovatvezetője, majd 2001-től a Klubrádió munkatársa, a Reggeli gyors műsorvezetője. A 2005 óta a Mozgó Világ folyóirat szerkesztőségének élő interjúkért felelős tagja.

2014 óta civil aktivista a Heti Betevő ételosztó szervezetben, feleségével szervezte a HB józsefvárosi szervezetét. A Közélet Iskolájának kuratóriumi tagja és a 2018-ban indult Segítség Közvetítők egészségügyi civil szervezet aktivistája. Alapítója a C8 – Civilek Józsefvárosért Civil Társaságnak, ebben a minőségében a Momentum Mozgalom felkérte civil, de az MSZP, a PM, a DK és a Momentum támogatott polgármesterjelöltnek a 2019 őszi önkormányzati választásokra. Pikó és a C8 a felkérés elfogadását olyan garanciák lététől tette függővé, amelyek a civil szakpolitikai programok és megközelítések érvényesülését garantálnák, a két hónapos intenzív tárgyalások eredményeképpen 2019 június 14-én bejelentette. elfogadta a Momentum felkérést és az DK, MSZP, PM, LMP és a Szolidaritás Mozgalom támogatását. Így ő lett Józsefvárosban a 2019 őszi önkormányzati választáson az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje. 2019. október 13-án meg is nyerte a választást, legyőzve ezzel Józsefváros fideszes polgármesterét, Sára Botondot, aki a 2018 tavaszán Kocsis Máté országgyűlési képviselővé választása miatt kiírt időközi választáson szerezte meg a polgármesteri széket. (A Fővárosi Választási Bizottság a megválasztásával kapcsolatban benyújtott valamennyi panaszt elutasította.)

Az életrajz alapján igazi politikai, illetve városvezetési tapasztalata nem igazán van. Feltevődik a kérdés. Valóban hitte, hogy nyerhet, vagy csak valakit indítania kellett a Momentumnak?

Fotók forrása az említett csoport

Hozzászólások