Ismét irányonként két sávot használhatnak az autósok


Felszabadul egy-egy sáv a Rákóczi úton – a IV. ütemhez érkezett a Blaha Lujza tér felújítása. Augusztus 23-ától, hétfőtől a Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél ismét irányonként két sávot használhatnak az autósok. Jelentős a haladás a csomópontban: az egykori villamosvágányok alépítménye további gépek munkába állítását igényelte, közben a téren épül a növénykazetta támfala és a vízgépészeti aknák is.

A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a tér belső részét, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is tovább folytatják a felújítási munkákat.

Forgalmi rend a IV. ütem idején a Blaha Lujza téren

A Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél újra irányonként a két külső sáv járható, a belső sávokat zárják le a forgalom elől augusztus 23-ától, hétfőtől. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sávot használhatnak az autósok.

A tér, valamint a csatlakozó Márkus Emília és a Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában és a Kőfaragó utcában is az előző ütemben bevezetett, megfordított forgalmi rend szerint közlekedhetnek az autósok.

A csomópontban új munkaterületet kerítenek el a forgalom elől: a 4-es, 6-os villamospályához legközelebb eső területen, a Rákóczi út középszigeteinél, valamint az Erzsébet körút 2. előtti területen folyik a munka.

A korábbi korlátozások szintén érvényben maradnak

A Nagykörúton irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom, továbbra is lehetséges a jobbra kanyarodás. A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban.

A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.

A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.

A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. Javasoljuk a IV. építési ütem ideje alatt – az előző ütemekhez hasonlóan – a kerékpáros alternatív útvonalakat használni a párhuzamos utcákban. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat ajánljuk.

A 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedik, a munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját.

A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin Áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobilkerítések határolják a munkaterületet.

Milyen munkákat végeznek a téren

Csomóponti kivitelezés: a legtöbb gépi munkával és zajjal járó feladat az aszfalt, a beton alap és a további rétegek elbontása egészen a födémszigetelésig, majd lejtadó betont, új szigetelést, illetve szigetelésvédő betont készítenek. Az alkalmazott szigetelésvédő beton magasabb szilárdsági osztályú, mint az eredetileg tervezett, és ez lesz az útpálya szerkezet alaprétege.

Jelentős a haladás a téren: építik a növénykazetta támfalát és a vízgépészeti aknákat. Mint a legtöbb nagy felújítás során, itt is előfordult váratlan „meglepetés”: a kivitelező megtalálta az aluljáró födémen a korábbi villamosvágányok nem várt méretű és szilárdságú vasbeton alépítményét, ezért további gépek munkába állítására volt szükség a bontási munkák befejezésére.

Budapesti Közlekedési Központ

Vélemény?