Hűtlen kezelés miatt jogerősen 600.000 forint pénzbüntetésre ítélték a volt helyettes államtitkárt


Harmadfokon fejeződött be a volt helyettes államtitkár büntetőügye, akit jogerősen 600.000 forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság.

A Budapesti VIII. kerületi Ügyészség 2015 márciusában emelt vádat a korábbi Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, továbbá egykori minisztere ellen hűtlen kezelés bűntette miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt eljárásában a két jogász végzettségű vádlottat az ellenük emelt vád alól felmentette.

A másodfokú Fővárosi Törvényszék 2020. november 11-én hozott ítéletével a volt helyettes államtitkárt, mint tettest, az egykori minisztert, mint bűnsegédet bűnösnek mondta ki hűtlen kezelés bűntettében és őket 600.000 forint, valamint 525.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A vád szerint a volt helyettes államtitkár cége képviseletében eljárva 2008 év júniusában indokolatlan szerződést kötött az akkor ügyvédként tevékenykedő társával azért, hogy a Kft. tulajdonába kerülő kehidakustányi ingatlanhoz kapcsolódóan tervezett konferencia turizmus projekt megvalósításához jogi segítséget nyújtson. E szerződés 2010. november 30-áig volt hatályban, melynek ideje alatt a volt államtitkár a vagyonkezelői kötelezettségét megszegte, mivel szükségtelenül 4.200.000 forint kifizetését engedélyezte a társának, aki nem a szerződésének megfelelően járt el.

Az ügyészi és védelmi fellebbezések folytán harmadfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2021. szeptember 16. napján kihirdetett ítéletével a volt helyettes államtitkárra kiszabott pénzbüntetést helyben hagyta. Társát az ellene emelt vád alól felmentette, mert azt állapította meg, hogy a megkötött szerződéshez kapcsolódóan valós ügyvédi tevékenységet folytatott.

A hvg.hu információi szerint a vádlott Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára .