Önkormányzati bérlakásokat újít fel Józsefváros


Augusztus végén Zsidi Lajos a JGK Zrt. beruházási és mérnöki irodájának vezetőjével Pikó András polgármester, Rádai Dániel alpolgármester, valamint Borbás Gabriella a Kerületgazdálkodási ügyosztály ügyosztályvezetője megtekintett négy felújítás alatt álló lakást a Bauer Sándor, a Nagy Fuvaros, a József és a Tolnai Lajos utcákban.

A felújítási közbeszerzések kiírásánál az önkormányzat több részre osztotta a „lakáscsomagot”, hogy kisebb cégek is versenybe tudjanak szállni.

A lakások felújítása különböző konstrukciókban valósul meg. Egy részüket az önkormányzat újítja fel 100%-ban, más lakások felújításának kivitelezését (szerkezetkészre) az önkormányzat 60%-ban elvégzi, a fennmaradó 40%-nyi felújítást a leendő bérlők végzik majd el (burkolás, szaniterek, festés).

Minden felújított lakást vagy a bontandó házakban élő lakók elhelyezésére használunk fel, vagy nyílt, átlátható pályáztatási rendszerben fog bérbeadni a kerület.

Jelenleg 57 lakást újítunk fel- ezek előreláthatóan 2022. III. negyedévben készülnek el.

2023-ban az önkormányzat további 100-150 lakás felújítását kezdi meg.

A józsefvárosi Önkormányzat célja -szakítva az elmúlt évek gyakorlatával- a tulajdonában álló, rossz állapotú lakásállomány minőségének javítása, a lakott bérlakások számának növelése.

Kijelöltük a felújított lakások hasznosításának három fő módját:

– a kiürítés alatt lévő 11 db bontandó épületben lakó bérlők elhelyezését felújítandó lakásokban kívánjuk biztosítani.

– fontosnak tartjuk, hogy legyen több lehetőség legalább részlegesen felújított lakásokra pályázni. Ez azért is fontos, mert a felújítási kötelezettség sok rászorulót zár ki a lakáshoz jutók köréből.

– a sokoldalú és jól működő lakásszektor megteremtése érdekében az Önkormányzat speciális célokra is felújít lakásokat.
Minden felújítás a Képviselő- testület által májusban elfogadott közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv alapján, tervezetten, koncepcióval alátámasztva valósul meg.

További információk ezen a linken