Nem a gyors győzelmek, hanem az évtizedes, élhető jövő a cél


„Nem kellenek mindig gigantikus beruházások ahhoz, hogy valami újszerű létrejöjjön” – vallja Rádai Dániel rekreációért és városfejlesztésért felelős alpolgármester, akivel újragondolt városhasználatról, funkcionális tervezésről és a Blaha Lujza térről is beszélgettünk.

A közösségi fogadóórák egyikén a bemutatkozása alkalmával megemlítette, hogy sok év után, nemrég tért vissza Magyarországra. Hol volt, mivel foglalkozott, és aztán hogyan lett alpolgármester Józsefvárosban?

Hét éve foglalkozom tevékenyen várostervezéssel. 2011-ben a Corvinus Egyetem Tájépítészeti karán, majd a hollandiai Delfti Műszaki Egyetemen végeztem mint várostervező-urbanista. Kacifántosan alakult az utam. Még a brüsszeli Erasmus ösztöndíjas félévem alatt fertőzött meg a város fogalma, de igazán a delfti tanulmányaim alatt nyitottam a társadalmi és fenntarthatósági kérdések felé. Az egyetem adta lehetőségek ébresztették fel bennem a tenni akarás vágyát. Szerveztem konferenciát Durbanben, írtam a riói olimpia városra tett hatásáról, és részt vettem a Kontúr Egyesület Hős utcai programjában is. A diplomamunkámban a brüsszeli Molenbeek negyed fejlesztési lehetőségeit vázoltam. Tavaly óta van újra itthon a bázisom. Tevékenyen részt vettem a Momentum Budapest 2.0 középtávú víziójának tervezésében, majd a Pikó-kampány programírásában. Polgármester úrtól a szakmai tapasztalataim és a közös városi víziónk miatt kaptam bizalmat, amit a képviselő-testület is megerősített. Kihívásokat keresve mentem külföldre, most pedig az a helyzet állt elő, hogy minden tudásomat és tapasztalatomat egy irányba tudom terelni itthon – ez az irány pedig Józsefváros.

A világ több táján látottak és tapasztaltak alapján mi az, ami idehaza meghonosítható lenne? Milyen új szemlélettel érkezett?

A városhasználati kérdések újragondolását szorgalmazom. Nem kell mindig gigantikus beruházásokat létesíteni ahhoz, hogy valami újszerű jöjjön létre, lehet például csak funkciókban is gondolkozni. A taktikai városfejlesztés lényege, hogy vizsgálunk átmeneti köztérhasználat-módokat, a lakosság környezethez fűződő aspektusait, és annak megfelelően fogunk bele akár egy kisebb részlet megújításába. Fontos, hogy ezt keretezze egy összetett, átfogó és meghatározó, ám semmi esetre sem merev irányelv, amit követünk. Részemről a szakmaiság arról szól, hogy nem napi, gyors győzelmeket akarunk elérni, hanem meg akarunk bizonyosodni arról, hogy amit mutatunk, az jó irány, ráadásul évtizedekre nyújt perspektívát: egy zöldebb, élhetőbb jövőt.

A teljes riport elolvasható az önkormányzat hivatalos oldalán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük